Τρίτη 12 Μαΐου 2015

Legalise!

  Δεν πάει πολύς  καιρός, που είχα πολύωρη συζήτηση με ένα φίλο, περί αποποινικοποίησης των ναρκωτικών στην Ελλάδα… Ο συγκεκριμένος, έχει πάει και Ολλανδία και μου είχε περιγράψει την όλη εμπειρία του coffee shop.
Πάνω στη συζήτηση,  που ξεκίνησε στο χαβαλέ, φαντάστηκα την εμπειρία, του να είσαι π.χ στην Σίφνο και στα 5 μέτρα να έχεις την θάλασσα, lounge μουσικούλα και να έρχεται ο σερβιτόρος και να σε ρωτάει, τι θα πάρετε και να του λες, 2 καλαματιανά και ένα αγωγιάτικο τσιγάρο!

  Δεν ήμουν ποτέ κάτι παραπάνω από περιστασιακός  χρήστης και αυτό πριν πολλά χρόνια όντας κατά κανόνα ξυδάκιας και Fan του Αμερικάνικου γνωστού bourbon…

   Πάνω στη συζήτηση λοιπόν, έβαλα κάτω το πιθανό κέρδος που θα μπορούσε να έχει το κράτος από ένα πιθανό legalization. Πάνω από 2 δις ευρώ το χρόνο, καθώς θα υπήρχε έντονος τουρισμός και τον χειμώνα αλλά και το καλοκαίρι και θα ήμασταν overbooked παντού!. Όχι μόνο Μύκονο και Σαντορίνη αλλά παντού. Εδώ πάνε στην Ολλανδία όλο το χρόνο, η οποία και κατά γενική ομολογία, όσων την έχουν επισκεφτεί είναι τρισάθλια. Φαντάσου τι θα γινόταν εδώ…

   Δύο θέματα προέκυψαν. Το πρώτο ήταν η εναντίωση της Εκκλησίας και των ηλικιωμένων στο θέμα και το δεύτερο, αν τα γνωστά λαμόγια επιχειρηματίες, θα προσπαθούσαν να χωθούν, για να ελέγχουν παραγωγές κτλ. Το πρώτο φαντάζομαι ότι λύνεται, με την αύξηση των συντάξεων από τα 500 ευρώ στα 1000, καθώς το κράτος θα είχε την δυνατότητα να το κάνει... Όσο για το δεύτερο, τις άδειες των καταστημάτων, θα τις έπαιρναν οικογενειάρχες και μακροχρόνια άνεργοι με σοβαρά οικονομικά προβλήματα. Οι θέσεις εργασίας θα ήταν άπειρες, καθώς αν σκεφτούμε ότι μιλάμε για αύξηση τουρισμού της τάξεως του 5000% σε ετήσια βάση σε όλη τη χώρα και λογικά δεν θα υπήρχε πλέον ανεργία!

   Στις 9/5, έγινε η πρώτη γιορτή Κάνναβης, η οποία υποστηριζόταν από την νεολαία του Σύριζα και τον τομέα δικαιωμάτων Σύριζα. Παλαιότερα, ο Γ. Παπανδρέου είχε κάνει μία απόπειρα να φέρει το θέμα στην βουλή αλλά είχε αποτύχει. Η δικαιολογία τότε των συναδέλφων του ήταν ,ότι δεν θα κάνουμε τα παιδιά μας φυτά... Δηλαδή μία χώρα που παράγει όπλα κάνει δολοφόνους,  μία που παράγει σοκολάτες κάνει διαβητικούς και μία που κάνει πατάτες κάνει μόνο αγρότες? Το αν θα επιλέξει το παιδί σου να κάνει μπάφο είναι προσωπικό του θέμα και θέμα δικής σου διαπαιδαγώγησης. Όταν το παίρνεις στα 13 και το πάς στο μπουρδέλο να γίνει άντρας, είσαι σωστός γονέας, αλλά το τσιγάρο σε πείραξε ε? Γίγαντα!

   Η αποποινικοποίηση, εκτός του ότι χτυπάει το οργανωμένο έγκλημα, στεγνά και ανελέητα, εκτός,  του ότι θα φέρει χιλιάδες θέσεις εργασίας και τρελά έσοδα, δείχνει ότι η Ελλάδα κάνει επιτέλους βήματα μπροστά. Τα ήθη και τα έθιμα δεν κινδυνεύουν πιστεύω. Τουλάχιστον αυτά που έχουν σημασία για τον Ελληναρά, όπως το να σφάζει 400 αρνιά το Πάσχα για 10 άτομα, ή το να το παίζει ηθικοπλάστης...  Στην τελική, αν σου αρέσει εσένα να δουλεύεις 12 ώρες την ημέρα για 400 ευρώ και να λες και ευχαριστώ πρόβλημα σου. Εγώ θα ήθελα να πάω σερβιτόρος σε ένα coffee shop στην Χίο και να βγάζω 2 χιλιάρικα. Γιατί θα μπορούσε το αφεντικό να μου τα δίνει!

   Λογικά, όπως και πολλά άλλα πράγματα, έτσι και αυτό, θα παγώσει για άγνωστους λόγους…  Προφανώς, το να υπάρχει μία υποδουλωμένη Ελλάδα και χρεωμένη, με το κεφάλι κάτω, ευχαριστεί πολύ κόσμο...


Γ.Στρ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου