Σάββατο 24 Ιανουαρίου 2015

ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΧΑΡΑ ΤΙ ΚΑΛΑ....

   
 Ελλάδα, Αθήνα του 2015... Μουντός καιρός, ακόμα πιο μουντοί άνθρωποι τριγύρω... Κοιτάζοντας ένα ταξί δεξιά μου στα φανάρια,  βλέπω τον οδηγό να ξεφυσάει, κρατώντας ένα φάκελο λογαριασμών και ένα τεφτέρι, που έχει και το πηλίκο υπογραμμισμένο με κόκκινο στυλό.. ξεφυσάει και διαβάζω στα χείλη του να λέει ¨βοήθεια παναγία μου¨...μετά με κοιτάζει και αν και φόραγα το κράνος ,μου λέει "άστα αδερφέ..άστα"... Ήταν από αυτές τις περίεργες στιγμές που συμπονάς τον άλλο χωρίς να τον ξέρεις καθόλου..
    Η κατάσταση στην Χώρα έχει ως εξής αυτή την στιγμή. Ξυπνάς το πρωί, για να πάς στην  κατά μέσο όρο 6ωρη δουλειά σου, η οποία μετατρέπεται σε 8ωρη με 10ωρη, σε καθημερινή βάση. Παίρνεις ένα πακέτο τσιγάρα(4), μία τυρόπιτα(1), ένα φραπέ(1), και 4 λίτρα βενζίνη(5.5), που τα έχεις υπολογίσει ότι χρειάζονται για να πάς στην δουλειά σου. Ημερήσιο κόστος δηλαδή 11.5 ευρώ. πληρώνεσαι 400 ευρώ. Μεροκάματο δηλαδή 18 ευρώ... κοινώς όλη την υπόλοιπη μέρα που παράγεις κέρδος για τον εκάστοτε επιχειρηματία οι απολαβές σου είναι 6.5 ευρώ. Γιατί καπνίζεις μεγάλε όμως?λεφτά είναι αυτά...ο  εργοδότης σου φταίει?γιατί παίρνεις φραπέ από αλυσίδα και δεν κάνεις ένα από το σπίτι? Γιατί τυρόπιτα και όχι ένα τοστάκι..και τέλος γιατί βενζίνη και δεν παίρνεις λεωφορείο?... θα σου πέσει ο κώλος?....οκ δε θα σου βρίσω τη μάνα ,εσένα που τα σκέφτεσαι αυτά και θα πάμε με τη δική σου λογική...
    Ξυπνάω λοιπόν το πρωί, φτιάχνω σπιτικό φραπέ, ένα τοστ, δεν παίρνω τσιγάρα και απλά παίρνω 2 εισιτήρια λεωφορείου για να πάω στην δουλειά μου. Συνολικό κόστος 1.40...καύλα! Δηλαδή δουλεύεις όλη μέρα για 16.6 ευρώ. Για να ρίξουμε τώρα μία ματιά στο κόστος διαβίωσης του μήνα.
    Ενοίκιο γκαρσονιέρας που χωράει μετά βίας ένα άτομο(220), ΔΕΗ(60), τηλ-ιντερνετ (22), super market(100), ΕΥΔΑΠ(15), κοινόχρηστα(12)... δηλαδή χωρίς να καπνίζεις, χωρίς ούτε ένα καφέ από έξω, ή το να βγεις έξω, πέρα από τη δουλειά σου και απλά, να είσαι ένα φυτό, που μένει σε μία τρύπα, χωρίς μεταφορικό μέσο,… θές 429 γαμημένα ευρώ... και παίρνεις 400 βγάλε τα εισιτήρια του λεωφορείου που αναφέραμε πιο πρίν(1.4 χ 22 = 30.8).. Πρόσεξε,.. χωρίς να κάνεις τίποτα από τα παραπάνω.
    Έκοψα δηλαδή μαλάκα ξερόλα, εσύ που νομίζεις, ότι ο φραπές και τα τσιγάρα και η τυρόπιτα, είναι σπατάλες ... και πάλι δεν ζω... Δεν συζητάμε κάν την δημιουργία οικογένειας και την ανατροφή ενός βρέφους και δεν έχουμε αναφέρει την πιθανότητα να αρρωστήσεις και να χρειαστείς φαρμακευτική αγωγή με συμμετοχή στα φάρμακα…

   Η κυβέρνηση δεν κατάλαβε εδώ και τόσα χρόνια, ότι το παραπάνω παράδειγμα, είναι ο μέσος συνταξιούχος και εργαζόμενος...για αυτό και θα πάει στα τσακίδια… Εύχομαι η νέα να αλλάξει τουλάχιστον το 1/3 από όσα υπόσχεται...αλλιώς θα έχει τεράστιο πρόβλημα..τεράστιο.
                                                                                                                           Γ.Στρ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου